Dietetyka jest to nauka medyczna o żywieniu człowieka zdrowego i chorego zajmująca się oceną stanu odżywienia pacjenta oraz planowaniem odpowiedniej dietoterapii. Oprócz tego zajmuje się ona też oceną wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia, zapobieganiem chorobom dietozależnym, prowadzeniem edukacji żywieniowej, psychologią odżywiania i technologiami gastronomicznymi.
Tryb nauczania: niestacjonarny
Okres kształcenia: 300 godzin dydaktycznych
Program zajęć obejmuje następujące przedmioty :
● Anatomia i fizjologia człowieka
● Podstawy żywienia człowieka
● Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie
● Dietoprofilaktyka i leczenie dietetyczne chorób cywilizacyjnych i żywieniowozależnych
● Towaroznawstwo żywności
● Planowanie diety - zajęcia praktyczne. Układanie jadłospisów w programie DietetykPro
● Psychologia w dietetyce i zaburzenia odżywiania
● Żywienie w sporcie
● Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce
● Interakcje leków z żywnością
Absolwent kierunku Dietetyka i Zaburzenia odżywiania posiada przygotowanie do wykonywania następujących zadań :
● układania diet w przypadku chorób powstałych na tle nieodpowiedniego żywienia,
● układania planów żywieniowych zgodnie z obowiązującą klasyfikacją diet,
● udzielania porad/konsultacji dietetycznych,
● prowadzenia szkoleń/warsztatów, wykładów, zajmuje się edukacją żywieniową,
● ustalania zapotrzebowania na składniki odżywcze (witaminy, składniki mineralne, białka, tłuszcze, węglowodany),
● rozpoznawania niedoborów składników odżywczych oraz formy niedożywienia, jednocześnie zapobiegania ich występowaniu,
● potrafi współpracować z przedstawicielami innych zawodów medycznych,
● prowadzenia żywienia zbiorowego oraz indywidualnego, stosując aktualne zalecenia żywieniowe.
Absolwent może znaleźć zatrudnienie w następujących miejscach:
● szpitale
● kluby fitness
● domy pomocy społecznej
● sanatoria
● żłobki, przedszkola, szkoły
● prywatne poradnie dietetyczne
● catering dietetyczny
● prowadzenie szkoleń/warsztatów